Wednesday

Malaikat Bersama MajlisSabda Rasulullah s.a.w., “Allah S.W.T. telah menugaskan para malaikatNya untuk mencari majlis zikir di bumi. Bila menjumpainya mereka akan duduk bersama dengan mereka yang berzikir serta memanggil  pula malaikat-malaikat yang lain dengan menghamparkan sayap-sayap mereka sehingga memenuhi ruang antara langit dan bumi. Serta majlis itu selesai para malaikat pun naik ke langit lalu ditanya oleh Allah, “Dari manakah kamu semua?” Jawab malaikat, “Kami baru balik dari memeriksa hambaMu di bumi, mereka telah bertasbih, bertahlil dan bertahmid kepadaMu.
                Mereka juga memohon agar memperolehi tempat di syurgaMu kelak,” Firman Allah, “Pernahkah mereka ini melihat akan syurgaKu! Mereka memohon syurga padahal mereka tidak pernah melihatnya dan apatah lagi jika mereka dapat melihatnya.” Tambah malaikat, “hambaMu juga memohon agar dibebaskan dari neraka jahanam.” Firman Allah, “Pernahkah mereka ini melihat akan nerakaKu! Mereka memohon agar dijauhi dari neraka jahanam padahal mereka belum melihatnya, bagaimana perasaan mereka jika melihatnya.” Berkata malaikat lagi, HambaMu di bumi juga telah memohon keampunan dariMu.”
                Allah lalu berfirman, “Dengarlah wahai para malaikatKu! Aku akan mengampuni mereka dan memperkenankan terhadap apa yang mereka minta dan membebaskan mereka dari api neraka yang mereka takuti itu.” Tambah malaikat. “Ya Allah! Di dalam majlis itu terdapat seorang hambaMu yang penuh dengan amalan dosa, ia hanya melalui majlis itu lalu singgah dan duduk bersama mereka yang berzikir.” Jawab Allah, “Orang itu pun turut Aku ampuni, begitulah kepada setiap orang yang terlibat dalam majlis zikir tidak ada yang sia-sia.”
Waallahua’lam

No comments:

Jangan Buka !!!

Daulah Islam

Daulah Islam

Singgah Sana

(Jom Buka) Realiti Umat Islam Zaman Sekarang‬‏