Saturday

Perintahmu Adalah Belenggu


Bosan sangat ke?
           
Setiap kali bangun tidur, terkadang-kadang anda akan berasa benci, malas, tak ada mood dengan rutin harian yang bakal anda depani, itulah namanya kerja. Bukan kerjaya. Kerjaya adalah rutin harian yang anda lalui dengan rasa seronok, gembira dan tidak sabar-sabar untuk melihat hasilnya meningkat menurut unjuran yang telah disasarkan. Itulah namanya kerjaya. Tetapi jika anda rasa menyampah dengan perkara sama terpaksa dilakukan hari-hari, ia dinamakan kerja.  

            Kerja tidak akan memberikan kepuasan yang mutlak. Sampai satu tahap, anda akan berasa bosan dan bosan, anda akan memikirkan untuk ‘blah’ mencari tempat kerja lain. Setelah anda dapat, keadaan yang sama juga akan berlaku. Anda akan kembali bosan dan memikirkan tempat lain.

            Lalu akhirnya anda akan melompat dan lompat kerja. Sampai satu ketika, anda akan sedar betapa banyaknya masa yang telah dibazirkan untuk membina kerja, bukan kerjaya. Sepatutnya, setelah sepuluh tahun berlalu, anda tentu telah punyai apa-apa, tetapi malangnya anda tidak punya apa-apa. Mungkin juga anda telah membuat persediaan untuk memulakan bisnes sendiri, tetapi disebabkan terlalu banyak melompat kerja, akhirnya anda tidak ke mana-mana. 

            Kerja tidak akan membawa kejayaan dalam ertinya yang lebih luas,tetapi membina kejaya menjanjikan kecemerlangan dan keterbilangan. Kerja adalah rutin tetap yang dilakukan hari-hari dan berulangan-ulang. Sebaliknya, kerjaya ialah gaya hidup gabungan pada aktiviti pekerjaan, keyakinan dan usaha secara menyeluruh. 

            Mengapa kerja sukar mendapat kepuasan? Sebab orang yang bangkit dari tidur semata-mata untuk kerja, dia hanya akan melakukan kerja. Dia tidak akan lakukan lebih dari itu. Mindanya telah ‘di Set’ untuk menjadikan pekerja dan bekerja. Dia patuh, berdisplin tetapi kurang wawasan. Dia akan berakhir sebagai pekerja yang baik dan layak menerima ‘pinggat emas sukan SEA’ Gold Coin sekiranya sepuluh tahun tetapi hanya daripada sudut kepatuhan dan disiplin, itu sahaja. 

            Daripada kacamata kejayaan, kecemerlangan dan keterbilangan dalam erti kata yang lebih luas, itu belumlah di kira mampan dan luar biasa. Sebab ia hanya memberi faedah kepada diri pekerja itu sendiri sahaja.  

            Sebaliknya, kerjaya menjanjikan kepuasan secara mutlak. Maka itu tidak hairanlah bila anda membaca ada yang bergaji besar sanggup melepaskan jawatan dan membina kerjaya sebagai usahawan. Kerana apa? Kerana kepuasan. Walaupun sedikit/kecil tapi kepuasan itu dapat. 

            Kerjaya bermakna ‘kerja dan berjaya’. Kerja pula bermakna ‘kena kerja’. Orang yang hanya bekerja tanpa mahu menukarnya menjadi kerjaya adalah orang yang rugi dan tewas dalam perlumbaan yang bermatlamatkan kejayaan dalam erti kata yang luas. Betul, kerjaya tidak semestinya membawa kejayaan, tetapi ternyata ianya menyeronokkan dan memberikan kepuasan.

Hari-Hari Bagaikan Berlari,
Tiada Sesaat Berhenti,
Yang Masih Berdiri,
Tiada Arah Yang Pasti.


Segala Kebaikan Itu Datang Dari Allah SWT Dan Segala Kelemahan Itu Datangnya Dari Diri Saya Sendiri.
Doa Selepas Solat


Bismillahirahmannirahim..

Alhamdulillahirobil a’lamin,wasola ti wasala mu’ala asrafil anbia iwalmursalin wa ala alihi wasobihi ajmain.

Allahhummagh firlana zulubana waliwa lidina warhamhom kama rabbayana soghira walijami il’muslimina walmuslimat,walmukminina walmukminat al ahyah imilhum walamwat birohmatikaya arhamarrahimin.

Allah humma ina nas aluka salamatan fiddin waddunia walakhirah wa afiyatan fil jasadi waziahdatan fil ilmi wabarahkatan fil rizki wataubatan koblal maut warahmatan a’indalmaut wamagh firatan ba’ddal maut.

Allahhummahawin alaina fi sakaratil maut wannaja ti waminannar wal afwa aindal hisab.

Allah humma ina nas aluka redha ka waljannah wanauhzubikah minsakhoti kawanar bismillahillazi layaduru ma asmihi syaiun fil ardhi wala fissama e wahuwas samiun alim.

Lahilla ha illa anta subahanaka ini kuntum minazzolimin ya allah,ya allah ya fatta huya alim aftah kulubana futuhan arifin.

Rohbi syrohlana sudurana wayassirlana umurrona nurrisyamsika Abadan abada birohmatika ya arhamarohimin. Rabbana atina fidun ya hassanah wafilaqiroh ti hasanah waqina azabanar .

Allahuma ahyina biiman waamitna bil iman washurna bil iman waad khilnal jannata maal iman birohmatikaya arhama rohhimin. Allahumagh  firlana bihusnil khotimah wala tahtim a’laina bisuil khotimah.

Allahuma ahyina bil hayati ulama’ waamitna bil mauti syuhada’ wasyurnafil  zumratil auliya’ wadkhilnal jannata maal ambiya’ a’lai hi solla ti wassalam.

Allahuma ina nasaluka minal fitnatil lisa wana’uzubika min fitnatil mahya wal mamati wana’uzubika min azabil kobri wanna’u zubika min azabil jahanam wannau zubika min fitnatil masihin dajjal.

Allahuma ina nasaluka minal hammi walhazan wana’u zubika min ajzil walkasan wana’u zubika min jubni wal bukh wana’u zubika min gholabatildaini wakohririjal.

Allahuma ina ala rizkika wato’atika wahusna ibadatik.

Rabana la tu ziak kulu bana ba’dais hadiatana wahablana mil ladun karoh mah innaka antau wahab.

Rabana afraik a’laina sobro wassabik akda mana wangsurna a’lal kau mil kafirin.

Allahuma ahsin a’kibatana fil umuri kuliha wa’a jirna min hizzil dun ya wal akhiroh.

Allahuma suril Islam wal muslimin wal mujahidin Khursusan fi Palestin fi Iraq fi Lubnan fi Syirya fi Mesir fi Iran fi Afgasnistan fi Qhasmir fi Thailand fi Indonesia fi Malaysia.

Wa fi kulli makan wa fi kul li zaman.

Allahuma inna nasaluka daulatan khilafatan a’la minhaj annubuwwah.

Wasallallah huala saidina muhammaddin nabiyi ummiyi wa’ala alihi wasobihi ajmain.

Subha naka robbil I’lzatil amma yasifun wassalammun ala musalin walhamdulilah hi robil a’lamin al-fatihah.

Amin3x ya robbal a’lamin robbana zolamna anfusana wiilamtak firlana watarhamna lanaku nanna minal khosirin.

Allahuma rabbana takkobal mina solatana waddu’a ana wa’amalana waruku ana wasuju duna watakhoshuanna watodoru anna innaka antasami u’la’lim watuba’laina ya maulana inna kaan tassami u’la’lim wafil lana war hamna yar arhama rohimin.

Allahuma anzidi rohman wal magh firrata wa’alai him wa’ala ahlil kubur min ja mil  il muslimin wal muslimat mukmnin nawal mukminat biroh mati kaya ya arhama rohimin.

Allahuma jaalna min ahlil jannah mau lana dakwa hum fihasalam waakhir da’q wa hum a’nil ham dulilah hirobil a’lamin.

Jangan Buka !!!

Daulah Islam

Daulah Islam

Singgah Sana

(Jom Buka) Realiti Umat Islam Zaman Sekarang‬‏