Sunday

Persoalan Hidup Seorang Manusia, Kenapa?


 Kenapa Aku Diuji?
“ Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan  saja mengatakan ; “ kami telah beriman,” sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta.”
-Surah Al-Ankabut ayat 2-3

Kenapa Aku Tidak Dapat Apa Yang Aku Idam-Idamkan?
“ Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagi kamu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, pada hal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedangkan kamu tidak mengetahui.”
-Surah Al-Baqarah ayat 216

Kenapa Susah Sangat Ujian Ini?
“Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya.”
-Surah Al-Baqarah ayat 286

Rasa Frust? Tension? Lemah Semangat?
“ Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah (pula) kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi (derajatnya), jika kamu orang-orang yang beriman.”
-Surah Ali-Imran ayat 139

Bagaimana Harus Aku Menghadapinya?
“ Hai orang-orang yang beriman! bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya, kamu Berjaya (mencapai kemenangan).”
-Surah Al-Imran ayat 200

“Jadikanlah sabar dan shalat sebagai penolongmu. Dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat, kecuali bagi orang-orang yang khusyu.”
-Surah Al-Baqarah ayat 45

Apa Yang Aku Dapat Daripada Semua Ini?
“Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mukmin diri dan harta mereka dengan memberikan surga untuk mereka…….”
-Surah At-Taubah ayat 111

Kepada Siapa Aku Berharap?
“ ….Cukuplah Allah bagiku; tidak ada Tuhan selain Dia. Hanya kepada-Nya aku bertawakkal… ’’
-Surah At-Taubah ayat 129

Arghhh Aku Tak Tahan!!! Aku Dah Bosan!!!
“….dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir.”
-Surah Yusuf ayat 12
Lembaran Al-Quran

Pesanan Ana kepada Antum semua..  Jadikan Ayat Al-Quran ini Satu Panduan kita seharian supaya kita tidak terleka daripada ZatNya.

Jazakallah Khairan
Ilallah : An-Nuayman Ibn Amru

Jangan Buka !!!

Daulah Islam

Daulah Islam

Singgah Sana

(Jom Buka) Realiti Umat Islam Zaman Sekarang‬‏