Friday

Himpunan Doa-Doa Solat Sunat


 Doa Solat Dhuha

“ Ya Allah Bahawasanya Waktu  Dhuha Itu Waktu Dhuha Mu, Kecantikan Itu Ialah KecantikanMu, Keindahan Itu KeindahanMu, Kekuatan Itu KekuatanMu, Kekuasaan Itu KekuasaanMu, Dan Perlindungan Itu PerlindunganMu. Ya Allah Jika Rezekiku Masih Di Atas Langit Turunkanlah Dan Jika Sukar Mudahkanlah Jika,  Haram Sucikanlah, Jika Masih Jauh Dekatkanlah. Waktu Dhuha, Keagungan, Keindahan Kekuatan Dan Kekuasaan, Limpahkan Kepada Kami Segala Yang Telah Engkau Kepada Hamba-HambaMu Yang Soleh ”.


 Doa Solat Tahajjud
“ Ya Allah, BagiMu Segala Puji. Engkau Penegak Langit Dan Bumi Dan Segala IsiNya. BagiMu Segala Puji. BagiMu Kerajaan Langit Dan Bumi Serta IsiNya. Dan BagiMulah Segala Puji Cahaya Bagi Langit Dan Bumi, Engkaulah Yang Hak, Dan JanjiMu Adalah Hak, Dan Syurga Adalah Hak, Dan Neraka Adalah Hak, Dan Nabi-Nabi Adalah Hak, Dan Nabi Muhammad S.A.W Adalah Hak, Dan Saat Hari Kiamat Itu Adalah Hak, Ya Allah , KepadaMulah Kami Berhukum. Ampunilah Kami Atas Kesalahan Yang Sudah Kami Lakukan Dan Yang Belum Kami Lakukan, Baik Yang Kami Sembunyikan Mahupun Yang Kami Nyatakan. Engkaulah Tuhan Yang Terdahulu Dan Tuhan Yang Terakhir. Tiada Tuhan Melainkan Engkau. Tiada Daya Dan Kekuatan Melainkan Dengan Allah”.

Doa Solat Taubat
“ Ya Allah, Engkau Adalah Tuhanku, Tidak Ada Tuhan Selain Engkau, Engkau Yang Menciptakan Dan Aku AbdiMu, Dan Aku Berada Dalam Perjanjian DenganMu, Ikrar KepadaMu (Yang Akan Kulaksanakan Dengan) Segala Kemampuanku, Aku Berlindung PadaMu Dari Kejahatan Apa-Apa Yang Telah Aku Lakukan, Aku Mengakui (Dengan Sebenar-benarNya) NikmatMu Kepadaku, Dan Aku Mengakui Dosaku, Maka Ampunilah Aku, Kerana Tidak Ada Yang Boleh Mengampuni Dosa-Dosa, Kecuali Engkau”.

Doa Solat Hajat
“ Maha Suci Allah Yang Bersifat Dengan Kemuliaan Dan Dia Berfirman DenganNya. Maha Suci Allah Yang Mempunyai Sifat Ketinggian Dan Menjadi Mulia DenganNya. Maha Suci Allah Yang Meliputi IlmuNya Segala Sesuatu, Maha Suci Allah Yang Tidak Ditasbih MelainkanNya. Maha Suci Allah Yang Mempunyai Pemberian Dan Kelebihan. Maha Suci Allah Yang Mempunyai Kebesaran Dan Kemuliaan. Maha Suci Allah Yang Mempunyai Pemberian Dan Nikmat. Aku Memohon Rahmatmu Dari KitabMu Dan Dengan NamaMu Yang Mulia Dan KehormatanMu Yang Tinggi Dan Kalimat-KalimatMu Yang Sempurna Yang Tidak Dapat Diatasi Oleh Sebarang Kebaikan Dan Kejahatan Bahawa Engkau Selawat Dan Salam Kepada Nabi Muhammad SAW Dan Segala Keluarganya”.

Doa Solat Witir
“ Ya Allah, Sesungguhnya Aku Berlindung Dengan KeredhaanMu Daripada KemurkaanMu, Dan Aku Berlindung Dengan KemaafanMu Daripada BalasanMu, Dan Aku Berlindung DenganMu Seperti PujiMu Sendiri Ke Atas DiriMu. Maka Segala Pujian Dan Sanjungan Sehingga Engkau Redhai”. 

Doa Solat Istikharah.
“ Ya Allah, Aku Pohonkan Pilihan Menurut PengetahuanMu Dan Pohonkan Penetapan Dengan KekuasaanMu. Aku Juga Memohon KurniaMu Yang Besar, Sebab Sesungguhnya Engkau Yang Maha Mengetahui Dan Aku Tidak Mengetahui Apa-Apa. Engkau Maha Mengetahui Segala Yang Ghaib. Ya Allah, Jikalau Di Dalam IlmuMu Bahawa Urusan Ku Baik Untukku Dalam Agamaku, Kehidupanku Serta Akibat Urusanku, Maka Takdirkanlah Untukku Dan Mudahkanlah Serta Berikalah Berkah Kepadaku DalamNya. Sebaliknya Jikalau Di Dalam IlmuMu Bahawa Urusan Ini Buruk Untukku, Dalam Agamaku, Kehidupan Serta Akibat Urusanku, Maka Jauhkanlah Hal Itu Daripadaku Dan Jauhkanlah Aku Daripadanya Serta Takdirkanlah Untukku Yang Baik-Baik Saja Dimana Saja Adanya, Kemudian Puaskanlah Hatiku Dengan Takdirmu Itu”.Insya’allah dengan doa yang sedia ada ini, bolehlah kita beramal dan menambahkan pahala kebaikan untuk bekalan didunia yang sementara ini..

Apa yang baik itu datangnya dari Allah, yang tidak baik itu datangnya dari silap Ana sendiri…

Dari Usrah Huzaifah Ibn Yaman

Jangan Buka !!!

Daulah Islam

Daulah Islam

Singgah Sana

(Jom Buka) Realiti Umat Islam Zaman Sekarang‬‏