Sunday

Niat PuasaAda yang dah lupa ke lafaz niat puasa? Mentang-mentang puasa sebulan setahun. Kita tidak wajib dan tidak juga sunat berniat dalam bahasa Arab, memadai dalam bahasa Melayu atau apa-apa bahasa yang kita fahami. Tetapi baik dan berpahala jika diamalkan dalam bahasa Arab dengan niat kita cinta kepada bahasa Arab sebagai bahasa Nabi Muhammad s.a.w. dan bahasa Al-Quran.
Lafaz Niat Ringkas
نَوَيْتُ صَوْمَ رَمَضَانَ لِلَّهِ تَعَالَى
Niatnya: Sahaja aku puasa Ramadhan kerana Allah Taala.
Lafaz Niat Lengkap
نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ عَنْ أَدَاءِ فَرْضِ رَمَضَانَ هَذِهِ السَّنَةِ لِلَّهِ تَعَالَى
Niatnya: Sahaja aku puasa esok hari pada bulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala.
Sebenarnya, bangun untuk bersahur sudah dikira sebagai niat puasa.
Lafaz Niat Untuk Sebulan
نَوَيْتُ صَوْمَ شَهْرِ رَمَضَانَ كِلِّهِ لِلَّهِ تَعَالَى
Niatnya: Sahaja aku berpuasa sebulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala.
  • Digalakkan berniat puasa untuk sebulan dengan sekali niat pada malam pertama Ramadhan bagi mengelakkan daripada tidak sah puasa kerana terlupa berniat pada malamnya, kita mengikut Imam Malik yang membolehkan berniat untuk sebulan sekali gus.
  • Namun begitu, jika puasa Ramadhan kita terputus oleh sesuatu sebab, seperti haidh, sakit atau lain-lain, maka niat puasa sebulan itu tidak lagi memadai untuk hari-hari puasa yang seterusnya, tetapi, hendaklah diperbaharui niat apabila tidak ada lagi perkara yang menghalang daripada puasa berturut-turut tersebut. Maksudnya, dengan memperbaharui niat sekali lagi bagi semua hari-hari puasa Ramadhan yang berbaki, iaitu niatnya:
“Sahaja aku berpuasa esok dan sehingga akhir Ramadhan ini kerana Allah Ta’ala”.

Ragam Ramadhan


وَبَرَكَاتُهُ للهِا وَرَحْمَةُ عَلَيْكُمْ السَّلاَمُ…

KiTa Sekarang telah berada di dalam bulan Ramadhan…Bulan Penghulu segala Bulan..Bulan Rahmat…Bulan diturunkan Al-Quran…Bulan yang di dalam nya terdapat malam Yang lebih Baik daripada 1000 bulan beribadah…Inilah bUlan Ramadhan yang merupakan Bonus kepada uMat IsLam…
Jadi Di Atas kertas yang sempit ini Ana nak berkongsi 2 GoLongan Yang Wujud ketika saat Ramadhan MenjelanG…
1.Golongan Pertama.
Golongan yang merasa gembira dan bersyukur dengan kehadiran bulan Ramadhan . Mereka sentiasa bersedia untuk bertemu dengan Ramadhan, bahkan mereka merasa tidak sabar untuk memasukinya. Doa sentiasa dipanjatkan untuk sampai ke bulan yang dirindui. Bulan yang agung, bulan yang mulia. Supaya mereka boleh melakukan kebaikan sebanyak-banyaknya dengan penuh barakah yang dipunyai oleh Ramadhan. Mereka ini adalah golongan yang mengikuti jejak Rasulullah s.a.w. dan Salaful Soleh dari kalangan sahabat dan tabiin.
Dari Anas r.a. : Bahawa Rasulullah s.a.w. telah berdoa agar berjaya sampai ke bulan Ramadhan, apabila tiba bulan Rejab, Rasulullah berdoa :
اللهم بارك لنا في رجب و شعبان و بلغنا رمضان                            
Ya Allah.. Berkatilah kami di bulan Rejab dan Syaaban, serta sampaikanlah kami dengan Ramadhan.

2. Golongan kedua
Mempunyai ragam yang amat berbeza. Mereka tidak bergembira dengan ketibaan Ramadhan, bahkan tidak bersedia menanti kehadiran Ramadhan. Apabila tiba bulan Ramadhan, mereka berpuasa dan ada juga dikalangan mereka yang Qiyam. Namun ia hanyalah amalan sementara. Mereka membilang hari-hari  yang telah berlalu, lantas bergembira dengan perkara itu. Mereka menjadikan bulan Ramadhan seolah tetamu yang  tidak dijemput, mereka menanti berlalu bulan tersebut, Hari Raya seumpama hari kemerdekaan buat mereka!
Hari-hari yang berlalu di bulan Ramadhan dirasakan begitu lambat dan perlahan. Hari pertama berpuasa dirasakan seolah telah berpuasa sebulan penuh. Setelah berbuka mereka membilang kalender lalu berkata: Ramadhan berbaki seminggu, sehari dan esok!
Tuntasnya, marilah kita berdoa semoga kita termasuk dalam golongan yang bergembira dengan kehadiran Ramadhan. Supaya kita dapat berpuasa dan qiyam pada bulan tersebut dengan penuh keyakinan, keikhlasan dan ketaqwaan sepertimana yang telah dilakukan oleh Rasulullah s.a.w dan para sahabat radhiallahu anhum . Semoga kita tergolong dalam golongan mereka  yang soleh. Amin.
Rasulullah s.a.w. bersabda:
"Sekiranya manusia mengetahui apa yang ada pada bulan Ramadhan, pastinya umat aku akan berharap supaya sepanjang tahun adalah bulan Ramadhan."
Jadi Adakah Antum semua yang membaca artikel ini berada di kalangan golongan yang pertama ataupun yang kedua...?? Bagi Antum yang berada di Malaysia sebuah negara yang boleh dikatakan aman pada kulitnya...tentu ada di kalangan Antum telah berfikir untuk menempah baju raya dan warna apa betul tak...? Bagi yang terkejar-kejar dengan kelazatan juadah berbuka puasa tentu Antum Semua ada yang merancang Untuk membeli makanan di Bazar Ramadhan mengikut Selera Nafsu Antum...Bagi yang sukakan hiburan tentu ada yang berfikir untuk menyelongkar “Folder” lagu Raya Koleksi Antum yang berdebu itu...
Bagi Yang Ingkar Dan Kufur dengan perintah berpuasa Ramadhan sudah tentu golongan ini sudah “mensasarkan” kedai makan yang manakah mereka perlu mereka pergi bagi Melanggar Hukum Allah, ini...kan...?? Bagi Yang segan-segan dan berlagak beriman Juadah “Mee Segera” sudah cukup bagi mereka membelakangi perintah Allah...
            Inilah realiti keadaan ketika Ramadhan sedang berlabuh di muka Bumi dunia...sudah lupakah Antum Semua Adik dan saudara Islam Kita di Timur Tengah terutamanya terpaksa menahan lapar Tapi kita di sini Enak Dengan “Ayam Golek” yang baru di beli di Bazar Ramadhan...Lupakah Antum semua Anak Kecil yang sejukan kerana Tidak Cukup pakaian Di luar sana...??Lupakan Antum Semua dengan Bunyi Bedilan Senjata api yang menjadi Lagu Raya Saudara Kita di Palestin...?? Ataupun Antum Buta tidak nampak Golongan Tua yang fizikal nya lemah mampu berpuasa Tetapi Antum Yang bertubuh sasa yang merupakan ahli sukan tetapi dengan suka hati tidak berpuasa...
Bagi merasakan Dirinya berada di dalam kalangan golongan yang pertama Haruslah BerSyukur.....
Bagi Yang “TAK SENGAJA” merasakan dirinya berada di kalangan GoLonGan Yang KeDua Cepat-Cepat Lah Anta Mengubah Paradigma diri Anda...
Wallahu A’Lam...

Jangan Buka !!!

Daulah Islam

Daulah Islam

Singgah Sana

(Jom Buka) Realiti Umat Islam Zaman Sekarang‬‏