Sunday

Carta DosaPerbuatan Anda Di Dunia
( Dosa Yang Dibuat )

Anugerah Kepada Anda Di Akhirat
( Siksaan Di Neraka )
1.      Meninggalkan Solat
Ular Saqar Sedang Siap Menunggu Anda
2.      Melewat-Lematkan Solat
Neraka Wail Terganga Untuk Anda
3.      Meringan-Ringankan Syariat Islam
Mendapat Pandangan Murka Daripada Allah
4.      Mengumpat Peribadi Orang
Gunting Neraka Sedang Diasah Untuk Mengguntung Lidah Anda

5.      Menyebabkan Fitnah & Gossip
Duri-Duri Neraka Menanti Anda Di Taman Neraka

6.      Tidak Menjaga Pergaulan Lelaki / Perempuan
Libasan Api Neraka Dijanjikan
7.      Tidak Berakhlak Dengan Manusia
Kemurkaan Allah Bersama Dengan Anda
8.      Menyakiti Hati Orang Dengan Lisan
Allah Mengizinkan Anda Masuk Kedalam Neraka Dengan Mana-Mana Pintu

9.      Meringankan Amanah
Angkatlah Seberkas Kayu Dari Neraka
10.   Bersangka Buruk
Akaun Pahala Anda Zero
(Amalan Baik Anda Diambil Orang)


Apa Yang Dimaksudkan Dengan Perkara…

1.   Meninggalkan Solat :
     Meninggalkan solat dengan sengaja (tiada alasan untuk kita tidak mengerjakan solat)


2.     Melewat-Lewatkan Solat :
    Menangguhkan solat dengan tanpa alasan kukuh. Solat bukan di awal waktu.Seolah-olah solat   itu remeh. Orang mukmin akan bersolat apabila tiba masuk waktunya. Orang munafik akan menagguh-nangguhkan solatnya.


3.     Meringan-Ringankan Syariat Islam :
     Enggan melaksanakan perintah Allah samaada di dalam dirinya mahupun didalam soal kehidupannya. Contoh : tidak mahu menjalankan hokum HUDUD,Isu RIBA, dan beranggapan Isu AURAT itu tidak penting dll.


4.      Mengumpat Peribadi Orang :
    Suka mencari keburukan diri orang lain. Suka menjatuhkan maruah dan imej orang lain. Suka menaikan diri sendiri. Tiada sebab untuk kita umpat peribadi orang, sedangkan diri sendiri masih belum tahu untung nasib diri masing-masing. Sebelum cari kesalahan orang lain, cerminlah keadaan diri sendiri. Anggaplah diri sendiri lebih hina daripada orang lain.


5.      Menyebabkan Fitnah & Gossip :
   Merekacipta perkara-perkara buruk untukmemfitnah @ menjatuhkan seseorang. Suatu perkara yang tidak berlaku dikatakan berlaku. Atau menokok tambah daripada perkara yang asal agar menjadi suatu isu yang jahat. “Dosa menfitnah itu lebih besar daripada membunuh”.


6.        Tidak Menjaga Pergaulan Lelaki / Perempuan :
     Pergaulan 2 jantina ini seolah-olah tiada had batasan. Lelaki wanita bersalaman, bertepuk tampar, bermain bersama, menjalankan aktiviti sebagainya. Seolah-olah lelaki & wanita tiada lagi bezanya. Sepatutnya pergaulan antara 2 jantina ini ada batasnya.


7.     Tidak Berakhlak Dengan Manusia :
    Mempamerkan akhlak yang buruk kepada kedua orang tua, guru-guru, sahabat handai dan jiran tetangga. Berperilaku dan bercakap kasar serta tiada belas ihsan kepada golongan yang lemah. Dan tidak menghormati antara satu dengan yang lain. 


8.      Menyakiti Hati Orang Dengan Lisan :
     Mengeluarkan kata-kata @ perbuatan yang boleh menyakitkan hati orang disekeliling kita. Kata-kata kesat & memek muka yang tidak manis.


9.      Meringankan  Amanah :
  Sanggup menerima jawatan @ amanah tertentu, tetapi tidak melaksanakan amanah yang diberikan. Tak nak buat keje, malas belajar & ambil ringan terhadap tugas.


10.   Bersangka Buruk :
     Berburuk sangka kepada golongan mukmin. Menganggap orang lain lebih teruk dari diri sendiri. Ego & penyakit hati yang banyak di dalam diri.

ANA berpesan kepada diri ANA sendiri dan juga kepada AKHI & UKHTI di luar sana, supaya selalulah bermuhasabah diri untuk kebaikan Di Dunia dan Di Akhirat kelak.
Insya’allah, Jazakallah Khairan… Ana An-Nuayman Ibn Amru.

Munafik Jika Meninggalkan Solat Jumaat

Bahawa sesungguhnya Hari Jumaat merupakan hari yang agung bagi umat islam dimana Allah SWT menjadikannya sebagai Hari Istimewa dan Hari Kebesaran Islam dan Allah SWT dan sendiri memuliakannya. Sehubungan dengan itu, Hari Jumaat juga merupakan hari pertemuan muslimin yang besar & pertemuan solat Jumaat ini adalah lebih besar KEFARDHUANNYA selain dari pertemuan di Arafah.
Sembahyang Jumaat HUKUMNYA ADALAH FARDHU AIN bagi setiap lelaki yang merdeka, berakal, baligh & bermukim pada tempat yang didirikan solat Jumaat, walaupun ia bukan termasuk bermastautin pada sesuatu tempat.

Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda: “Barangsiapa yang meninggalkan sembahyang Jumaat tiga kali (berturut-turut) makan Allah SWT mengecap hatinya (sebagai munafik atau orang yang melengah-lengahkannya)” (Riwayat Ahmad).
Dari Abdullah Ibn Mas’ud ra. Menerangkan bahawa Nabi SAW bersabda : “ Sesungguhnya aku berkeinginan benar akan menyuruh seseorang bersolat dengan para jemaah, kemudian aku pergi membakar rumah-rumah mereka yang tidak mahu menghadiri jemaah Jumaat beserta dengan mereka sendiri”
Di dalam hadis yang diterangkan diatas tadi, menunjukkan akibat bagi orang yang meninggalkan solat 3 kali berturut-turut yang mana di dalam hatinya, Allah SWT telah mengecopkan sebagai MUNAFIK yang mana kita tahu bahawa orang munafik duduknya di bawah api neraka.
Firman Allah SWT yang bermaksud : “Sesungguhnya orang-orang munafik itu (ditempatkan) pada tingkatan yang paling bawah dari neraka. Dan kamu sekali-kali tidak akan mendapat seorang penolongpun bagi mereka”. 
( TQS 4: 145 )
Di Haruskan Tinggal Solat Jemaah ( DARURAT )
 
1.                  Mati
2.                  Negeri Dalam Keadaan Berperang
3.                  Panas / Sejuk Yang Keterlaluan Hingga Menyebabkan Pensan @ Mati
4.                  Takut ( Haiwan Buas / Pemerintah Zalim )

*                    Alasan Anda Pula Bagaimana?
*                    Kukuh Sangatkah Alasan Kita Nak Beritahu Allah Nanti?
 
HAYATILAH KALIMAH AZAN INI :
MARILAH SEMBAHYANG DAN
MARILAH MENUJU KEJAYAAN.
Al-Faqir Ilallah : Al-Huzaifah Ibn Yaman


Jangan Buka !!!

Daulah Islam

Daulah Islam

Singgah Sana

(Jom Buka) Realiti Umat Islam Zaman Sekarang‬‏