Wednesday

Belajar Menghargai Milik Sendiri.


Kita selalu macam tu. Bila depan mata tak nampak berharga, bila dah tiada sibuk mencari. Sewaktu bersama macam tak ada apa-apa yang istimewa, setelah pergi jauh baru terasa berharganya dia. Semasa boleh tertawa bersama selalu bermasam muka, setelah pergi ingin sekali berkongsi cerita.
            Kita memang selalu macam tu. Jarang menghargai apa yang dimiliki tetapi selalu terbulau oleh apa ditangan orang. Tidak salah mencemburui sebab itu semulajadi dan ada nilai motivasi, tetapi jika cemburu menyebabkan kita bertindak gila tentu tidak sesuai untuk dibanggakan oleh diri.
            Bukan kita saja macam tu, ramai lagi manusia pun sama. Sewaktu bersama asyik hendak berpisah, setelah berpisah baru tahu makna rindu. Sewaktu dalam genggaman tidak mahu dihargai, setelah terlepas baru tahu nilainya tinggi.
            Ketika boleh jalan-jalan hirup udara segar, tidak mahu melakukannya. Lebih suka tidur dan bermalas-malasan di hadapan TV. Tatkala telah hilang nikmat berjalan, baru sibuk hendak melihat alam. Kalau boleh membina cerita, ambillah masa untuk mendengar juga.
            Hargai bila berdua, sayangi bila bersama, maafkan bila terluka, ingati bila sunyi, selalulah bertenang, hasilnya selesa dan bahagia. Anak-anak selalunya renyah berbuat bising. Ingin sangat kalau mereka cepat besar dan rumah menjadi senyap. Ketika anak-anak telah besar dan pergi, terasa benar sunyinya, kalau boleh mahu kembali bising macam dulu.
            Kita memang selalu menyesali sesuatu yang telah berlaku. Ketika bersama terasa beban, tetapi bila tiada,beban terasa semakin berat. Kesempatan untuk bersama selalunya tidak lama. Ketika kesempatan itu ada, sepatutnya dinikmati dan dipelihara. Tidak perlu bersusah payah untuk memberhentikannya, sebab tiba masanya ia akan berhenti dengan sendiri.
            Memang kita selalu macam itu. Selalu nampak terang di seberang sungai sedangkan di sebelah sini tidak kurang. Bila kita sampai disana baru tahu yang terang itu bukan semestinya meriah dan menyenangkan, kadang-kadang yang terang itu memanglah benderang tetapi tidak semestinya ia membahagiakan.
            Selalulah katakan begini, tiada yang yang paling indah dalam hidup melainkan bersaudara denganmu, tiada yang lebih sakit selain berpisah denganmu, tiada yang lebih manis bila ada kenangan bersamamu, namun ada yang terbaik dalam memori hidupku kerana ada kebaikan dan pengorbananmu.
            Kena anggap setiap yang ditempuh suatu kenangan untuk iktibar. Setiap yang dikenali sebagai teman sejalan menuju titik akhir. Yang diambil untuk hidup bersama sebagai teman membina persiapan disini untuk dipetik hasilnya ‘disana’ nanti. Setiap yang dimiliki adalah berharga dan perlu dipelihara. Jika perlu berpisah, kita berpisah dengan rela.
            Kita selalu macam tu. Maka batasi setiap langkah dan perhati bicara. Jangan sampai tersilap melangkah, usah sampai tersilap bicara. Tersilap langkah selalunya membawa masalah, setiap bicara selalunya membawa duka. Setiap kita hanya ada kesempatan yang sedikit untuk menghargai makna kehidupan yang benar.

Jangan Buka !!!

Daulah Islam

Daulah Islam

Singgah Sana

(Jom Buka) Realiti Umat Islam Zaman Sekarang‬‏