Monday

Lauk Ku Dah Cukup MasinSaya juga hendak mengatakan cinta 100 hati tidak boleh diberikan sewaktu sedang bercinta. Sewaktu bercinta, hati perlu di reserved kan. Masalahnya, rata-rata orang akan melakukan yang sebaliknya~sewaktu bercinta memberikan 100 hati, tapi setelah berkahwin hanya 50 peratus sahaja hati yang diberikan.
            Apa sudah jadi? Sepatutnya setelah berkahwin 100 hati, semasa bercinta 50 hati, tapi mengapa begitu terbalik?
            Di sinilah silapnya kebanyakan daripada kita. Ketika bercinta, terlalu menyintai, ketika berkahwin berpada-pada pula. Sewaktu bercinta hingga makan tak lalu, tidur tak lena tapi setelah berkahwin berpada-pada hingga bebas rasa empunya. Sewaktu bercinta terlalu menyayangi tapi lepas berkahwin rasa sayang dibatas-batasi.
            Aneh sungguh fenomena ini berlaku. Jika tidak tentulah seorang semakin bahagia setelah sah bergelar suami atau isteri. Saya melihat orang menjadi rosak dengan mudahnya sewaktu bercinta kerana mereka terlalu menyintai, nisbahnya 100 hati (100 percent ). Mudahnya seorang anak dara menyerahkan tubuhnya untuk diratah oleh sang lelaki kerana dia terlalu menyintai dan menyayang. Jika tidak, pasti dia tidak sanggup memberi, sebab risikonya amat tinggi untuk ditanggung sendiri? Kegadisannya telah hilang, mungkin juga hamil. Tidakkah itu memberi impak yang cukup besar dan menakutkan sekali?
            Soalnya mengapa masih berbuat demikian? Sebab terlalu menyintai, terlalu menyayangi dan terlalu kepada segala terlalu.
            Kemudian, cuba lihat situasi satu-satu perkahwinan. Kalaulah masing-masing terlalu menyintai, terlalu menyayangi, apakah mungkin mereka akan bertengkar? Apakah mungkin mereka memenuhkan kehidupan mereka dengan airmata?
            Saya tidak fikir begitu. Tak tahulah kalau ada rumahtangga yang saling menyayangi, nisbahnya 100 percent, tapi hidup ibarat duduk di atas bara api.
            Melalui pemerhatian saya, apabila perempuan menyintai dia akan benar-benar menyintai sedangkan tatkala lelaki bercinta, dia akan reserved kan sebahagian dari hatinya. Entah untuk siapa? Sesetenggah lelaki memang tidak memberikan walau sedikit pun daripada hatinya, tapi disambut dengan sepenuh hati oleh si perempuan. Kalau pun dia ‘bekerja keras’ mungkin ada sesuatu yang ‘ditagih’ dari orang perempuan.
            Apabila saya berkata begini, saya tidak mengatakan semua lelaki. Tidak dinafikan ada lelaki yang amat jujur, ikhlas dan amanah dalam bercinta, namun barangkali jumlahnya sekitar seorang dalam seratus, yang lainnya ke parit.
            Begitulah juga apabila saya berkata begini, saya tidak mengatakan kesemua perempuan. Sesetengah perempuan memang mencurangi cinta dan sengaja mencari peluang untuk memangsakan lelaki. Dia bercinta sekadar untuk berseronok-seronok, seronok dapat di bawa bersiar-siar, seronok dapat ‘di payung’, untuk wang sekadar suka-suka. Tidak kurang juga yang ingin melihat di manakah dirinya di mata lelaki.

            Wanita selalu lebih ramai yang menjadi mangsa cinta. Sebab apa? Sebab mereka terlalu menyintai. Usah ‘ambil pot’ sangat dengan perhatian yang di berikan oleh lelaki, itu biasa. Kalau lelaki memang benar-benar menyintai anda, pecayalah, dia tak akan ‘usik’ anda. Tapi malangnya perempuan dan lelaki sama naik. Kerana apa? Kerana terlalu menyintai.
            Maka, buat sekian kalinya, perhatikanlah pesanan saya, tatkala anda sedang bercinta, cintailah dia seadanya, berbatas-batas, 50 hati dan berikanlah dia hati anda keseluruhannya, 100 peratus, tatkala anda telahpun bergelar suami atau isteri.

            Hidup bukanlah susah sangat kalau kita dapat melihat semuanya sebagai membahagiakan. Kalau nak reserve, set 200 peratus hati. Jadi, kalau berlaku sesuatu, anda masih ada 100 hati lagi untuk diberikan kepada Pengganti.
            Belajarlah dari kesilapan, belajarlah dari pengalaman.
 Wallahualam

No comments:

Jangan Buka !!!

Daulah Islam

Daulah Islam

Singgah Sana

(Jom Buka) Realiti Umat Islam Zaman Sekarang‬‏